top of page

Näin saat parempia kuvia

Ajattelin jakaa parhaat vinkkini siihen, kuinka saat parempia kuvia! Näillä muutamalla vinkillä pystyt parantamaan kuviasi helposti! 1. Valoitus Valoitus on tosi tärkeässä osassa valokuvaamisessa. Luonnonvalo on paras valo omasta mielestäni. Jotkut valokuvaajat tykkäävät käyttää myös salamoita, mutta itse vannon luonnonvalon nimeen. Se on kaikista luonnollisimman näköinen. Pyri siis kuvaamaan luonnonvalon ääressä. Jos kuvaat sisällä, vältä keinovaloa. Kuvaa ikkunan ääressä päivänvalon aikaan. Ulkona kuvatessa suora auringonpaiste voi olla haastava, koska vaaleat kohdat palaa herkästi puhki. Suosi silloin varjoisempaa paikkaa. Myös ilta-aurinko toimii upeasti! Vaihtele kuvakulmia ja leikittele sillä mistä ja miten valo tulee! Itse tykkään ottaa kuvia myös vastavaloon - mieluiten pehmeämmän ilta-auringon aikaan. Silloin saa upeita ja tunnelmallisia otoksia!

Valokuvaus vinkkejä, vinkkejä valokuvaukseen, parempia kuvia

2. Aukko eli F-luku Aukko määrittelee sen kuinka paljon kameraan pääsee valoa ja aukolla säädetään sitä upeaa bokehia eli sitä kuinka pehmeä tausta kuvaan tulee. Itse tykkään kuvata mahdollisimman pehmeällä taustalla eli silloin F-luku säädetään mahdollisimman pieneksi. Kohde tulee kuvasta paremmin esiin pienemmällä F-luvulla. Omasta mielestäni myös pienemmällä F-luvulla kuvatessa kuvat ovat mielenkiintoisempia, kuin isommalla aukolla jolloin kuviin ei tule niin paljon syväterävyyttä. Myös nykyisin puhelimissakin voi säätää aukkoa, mutta ei se ole silti ihan sama asia kuin kameralla kuvatessa. Voit kuitenkin leikitellä silläkin!

Valokuvaus vinkkejä, vinkkejä valokuvaukseen, parempia kuvia

3. Kuvakulmat & asetelmat Moni saattaa vain napata kameran tai puhelimen käteen, kun näkee jotain kuvattavaa ja räpsäisee siltä seisomalta kuvan. Mitäpä jos kokeilisitkin mennä lähemmäs kohdetta? Entä jos kuvaisitkin vähän alaviistosta? Tai jopa maan rajasta? Kuvaan tulee heti enemmän mielenkiintoa, kun se kuvataan muusta kuvakulmasta kuin suoraan siitä silmien tasosta. Myös kohdetta lähemmäksi mennessä kuvasta tulee heti mielenkiintoisempi ja kohde tulee paremmin esiin. Itse tykkään myös esimerkiksi potretteja ottaessa hyödyntää erilaisia elementtejä, jotka tulee kuvan etuosaan sumeana. Näin kuvaan saa luotua mielenkiintoa ja syväterävyyttä (alla esimerkki) Usein napataan myös kuvat niin, että kohde on suoraan keskellä. Mitäpä jos ottaisitkin kuvan niin, että kohde on hieman enemmän toisessa reunassa? Tai jopa hieman keskikohtaa alempana? Näillä kannattaa leikitellä ja testailla erilaisia kuvakulmia ja asetteluita!

Valokuvaus vinkkejä, vinkkejä valokuvaukseen, parempia kuvia

4. Kuvien editointi Valokuvausta aloitellessa sun ei tarvitse heti olla mikään kuvanmuokkaus-velho, mutta kannattaa pikkuhiljaa opetella tekemään edes pieniä säätöjä. Jo pienillä säädöillä kuviin saadaan tuotua eloa. Myös puhelimiin on nykyään saatavilla tosi hyviä ja monipuolisia kuvanmuokkausohjelmia!

Valokuvaus vinkkejä, vinkkejä valokuvaukseen, parempia kuvia

Tiivistetysti sanoisin, että leikittele! Kun olet puhelin tai kamera kädessä ottamassa kuvaa, ota sille aikaa ja kokeile erilaisia juttuja! Kokeile eri kuvakulmia, kuin josta normaalisti ottaisit kuvan. Mene lähemmäs tai ota alempaa. Hyödynnä luonnonvaloa ja upeaa ilta-aurinkoa, jos mahdollista. Harjoitus tekee mestarin - eli harjoittele ja harjoittele! Valokuvauksessakin kehittyy jatkuvasti. Palaa joskus vanhoihin kuviisi niin huomaat varmasti eron!

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page